4

Strămoșii noștri s-au născut în Dacia, nu în BMW!

Iacă au trecut mai bine de 6 luni de când Blonda de la Victoria a dat la apă Frunza. A botezat-o cu fast prin țările care dau drumul Soarelui în fiecare dimineață, și a maronit-o la noi. O vară întreagă am râs și ne-am lamentat de ne-a ieși pe ochi și pe urechi. Momentele astea îmi întăresc credința că dacă n-ai umor, n-ai ce căuta în România.

Oricât de tulburi ar fi evenimentele, după momentul de mirare sau dezgust, migrăm către mișto ca-n Canada. Simplu și rapid. Cel mai apropiat exemplu mi-e Zborul din Parlament. A planat Sobaru de la balcon. Boc s-a speriat, noi am zis că și Icar l-a invidiat pentru prestație. Am făcut și bancuri: Ce a zis Sobaru când s-a aruncat de la balcon? I belive I can fly!

Exemplele-s multe. Luați numai Twitter-ul și Facebook-ul la puricat într-o zi cu evenimente și o să ziceți de umorul de la TV că-i moment publicitar. La fel s-a întâmplat și cu Frunza. Românul a mâncat vara trecută mișto pe frunză, care în sinea ei, e o alegere bună. Eu cred că în compania aia ce a copy/paste-at desenat logo-ul, a fost un român al cărui subconștient știa că sportul rege la noi nu-i fotbalulul, conform credinței populare, ci tăiatul frunzelor la câini. Până la urmă e o explicație logică, că nu pușcă nicicum cu imaginea unei grădini din lanțul Carpatic, care apropo, în strategia de promovare e vag delimitat, pentru că ultima dată când m-am uitat pe hartă, trecea cu câţiva centimentri peste graniţă.

Și până la urmă, de ce te-ai chinui să promovezi o țara în afară, când ce-i care locuiesc în ea nu-i cunosc trecutul și valorile?! Dracula alias Țepeș, Nadia Comăneci, Gică Hagi, Ilie Năstase, Ion Țiriac, litoralul și mai nou Carpații nu fac pe deplin imaginea României. Contribuie la ea la fel cum a făcut, să zicem, Toto Cutugno pentru Italia. Plus că Dracula nu-i meritul ministerelor și dacă stau bine să gândesc nici al românilor. A fost descoperit de către Bram Stoker, el a făcut viralul. Azi, mâine se va găsi un deștept care va spune mândru că are o idee: Herta Muller într-un spot de promovare a României.

De când mă știu, zona din care am emigrat, a fost veșnic ignorată. În sensul că veșnic în vecii vecilor amin. Și culmea, pun rămășag că toate blondele ce locuiesc în ea știu că Țara Hațegului e considerată leagănul civilizației române de către mulți dintre ăia cu creierul mare și cenușiu. Da’ dă-o-n fasole! Să-i lăsăm pe italieni să se laude cu strămoșii lor, romanii. Nouă ne e rușine de Dacia. Sună ca dracu. Artă și merge la fel. Dacă ne trăgeam și noi dintr-un BMW, era cu totul și cu totul altceva. Și cel mai important: tot românul cunoștea colțurile locului, pe care-l și întrețineau. Că în 2011 fosta capitală a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, arată exact ca o Dacie din ’75 uitată-n fața blocului. Ironic. Asta a sesizat şi Nebuloasa. Partea proastă e că sunt mult mai multe obiective în starea asta.

Ceea am scris eu în rândul de mai mai sus pot confirma şi alţi bloggerii ce-au format echipa #DinRomania, o campanie care oarecum continuă Prin Romania din vara anului trecut, şi care a dat timid la o parte paianjenii de pe valorile sau peisajele ignorate. Nu-mi pasă cine a făcut campania, dar nu pot să ignor faptul că printre promotori se numără nişte greci, nişte francezi şi spre uimirea mea Muzeul Ţăranului Român.

Io unu m-am săturat să aud că “autoritățile nu fac promovare”. Web 2.0 ne-a fericit pe fiecare cu posibilitatea de a avea un canal de comunicare, ce ar fi să începem să scriem despre locurile de unde ne tragem? E imposibil să nu fie ceva de vizitat şi-n plus cei din Ministerul Turismului ar merita o lecţie de mobilizare şi iniţiativă. Să zicem că e o încercare timidă de porni o leapşa, pentru că 90% dintre rândurile astea au stat în draft vreo 2 săptămâni. Bogdan văd că a scris deja fără să-i popun. :)

În încheiere îmi permit să embeduiesc un filmuleț cu Parcul Național Retezat, în care, ce-i drept am golit multe sticle de bere după ce măgarii ne-au mâncat sistematic merindele când plecam după lemne de foc. :))

 

Visit Țara Hațegului! Stay in school, drive safely and wear a condom! :D

4 Comments

  1. Imi place ideea ta. Din pacate, in Ocna Mures nu prea ai ce promova. Inainte era obiectiv turistic, venea lumea din tara si strainatate la bai, la salina, la fotbal chiar(prima nocturna din tara).
    La vara, cand cresc mare si o sa am masina, mi-am propus sa fac ture de genul http://dragosmone.ro/2011/01/bontidatweetmeet/ si sa pun pe blog poze si povesti. Un fel de #dinRomaniamea. Poate se baga si altii la miscarea asta.

    • Băi poate mă bag :) De multă vreme mă gândesc la un road trip prin țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *