16

Ţara în care normalitatea este premiată la nivel înalt

S-a terminat prima sesiune de bacalaureat de anul ăsta şi tot nu ne potolim cu scandalul făcut în jurul rezultatelor! Nici măcar după ce am ponegrit şi am dat de toate gardurile cu cei 50+şi-nu-ştiu-cât % picaţi la examenele care au compus prima tură de BAC.

No, n-o fost suficient că am defilat cu amărâţii şi incompetenţii prin toată cetatea şi i-am arătat cu degetul ca să le crape touchscreen-ul de ruşine, că o luăm de la capăt, de data asta cu imnuri şi urale. Că aşa se face la noi. Premiem normalitatea.

Şi nu oricum, ci la nivel înalt. Nu a fost de ajuns că s-a băgat ministerul educaţiei în seamă, acum trebuie să intre în horă şi administraţiile locale. Nu, nu-s chiar atât de redus încât să nu realizez că suntem într-un an pre-electoral, dar totuşi, asta nu înseamnă că ai o scuză de a premia ceva ce 90% consideră că-i normal!

Prefectul de Cluj s-a trezit să le dea iPad-uri celor care au trecut o treaptă din viaţa lor, într-un mod cât se poate de firesc şi normal! Nouă ne dădeau cărţi! Propun să le înlocuiţi coroniţa celor de calsa a 1-a cu un iPad făcut guler, să mai ieşim cumva în evidenţă. Evident prin fapte prosteşti!

Au învăţat, iar acum sunt recunoscuţi şi răsplătiţi pentru efortul lor. Elevii clujeni care au primit nota 10 la bacalaureat sunt premiaţi de prefectul judeţului.  via ziuadecj.ro

Numai bine, publicaţia a făcut un Breaking News din decernarea iPad-urilor, şi astfel iniţiativa mai trage puţin la cântar. Că mai nou nu doar justiţia e oarbă, ci si presa. Vorba lui Tudor, probabil este normă de X Breaking News-uri pe zi.

Şi până la urmă despre ce efort vorbim aici? Că au învăţat să ia un examen pentru care generaţia ’70- ’80 spre exemplu, a învăţat pe brânci? Mereţi mă de vă luaţi o bilă şi-o număraţi. Efort era dacă învăţau, extracuricular, pentru o olimpiadă! Şi apropo, fraierii care-s recunoscuţi internaţional pentru rezultatele care le au la competiţii, cu ce sunt răsplătiţi? Exact. Cu un mare NIMIC 2 de ultimă generaţie. De altfel, mai popular printre români decât iPad-ul. 

Şi pentru că văd că toată lumea sta cu ochii pe zecari, ca pe butelia galbenă, să vadă care pe unde o apucă, probabil urmează un grup statuar în cinstea lor. Vă rog să monitorizaţi şi câţi termină facultatea, să ştim dacă dăm sau nu cu ouă clocite în statuile lor.

Problema e că singura concluzie care  am tras-o de ceva vreme şi pe care am tot încercat să o înlătur din preajma mea, e că trăim într-o ţară în care premiem normalitatea. Şi asta nu e normal. Zic că e lipsă de respect pentru cei care au luat bacalaureatul cu nota 10 în anii precedenţi. Daţi-le şi lor ceva retroactiv! Că să impozitaţi trecutul ştiţi cum se face!

Şi dacă cumva se militează astfel sub cupola încearcării de a reveni la normalitate prin astfel de măsuri, cred că e mai bine să se doarmă puţin. În speranţa că trezirea se va face la realitate.

Până una alta, să ai Ipad 2 ca tot absolventul de BAC, care a terminat cu 10, e mai înălţător decât să ai un iPad ca tot românul. Nu şefu’?

16 Comments

 1. Mi-ai luat-o inainte cu postul!
  Mi-am dat seama ca ma bucur cand ma intreaba ala de la casa, dupa ce tocmai i-am cumparat un cos de produse, daca totul e in regula si sunt multumit!
  Ma bucur cand insista sa imi dea inapoi restul, indiferent cat ar fi!
  Ma bucur ca imi zambeste cel ce ma ajuta la benzinarie sa alimentez cand ma feresc sa nu pun pe mine si imi raspunde cu un sincer: “Chiar nu trebuia, e slujba mea”.
  Ma bucura, poate, si pentru simplu motiv ca situatiile astea le intalnesc atat de rar.

 2. Mah! Ai auzit de protejarea identitatii ? :D
  Se ia paintul si se sterg urmele. Eu ti-am scris pe facebook ‘intre prieteni’ :P

   • Pai o sa ma amendeze CNA-ul bloggurilor pentru ca am incitat la violenta, la adresa prefectului :))

 3. Nu cred că e nimica rău în a premia elevi cu rezultate bune, chiar dacă ele sunt la bac unde ar fi trebuit să învețe pentru ei. Întro țară în care se premiază toate nulitățile, se câștigă iCevauri la concursuri cretine și idioate unde lumea dă din mâini și se scufundă din ce în ce mai mult în penibil, cred că măcar aici se răsplătește inteligența. Sincer nici nu cred că e normal. Nu e normal să iei 10. Ar însemna fie că suntem o țară de genii fie că examenul este o banalitate. Întrun an în care au picat ca muștele nu e o idee rea să încurajezi și să răsplătești cultura. Mă gândesc că măcar ei nu o să îl folosească pentru a citi noutăți despre Zăvoranu.

  • Poate că dacă-i premiau fără forfotă mediatică şi cu o bursă pentru a-şi continua studiile, nu aveam nimic de zis. La fel cum zici tu sau DanielRus.ro, poate că 10 la BAC e o performanţă, dar discutabilă, zic eu. În continuare, pentru mine, şi se pare că şi pentru alţii, e anormal ce se întâmplă.

 4. Marian, porneşti de la o premisă falsă. Nota 10 la Bac NU e normalitate, dovadă că doar 8 liceeni din Cluj au reuşit “normalitatea” asta.

  • Dacă până în 2010 a fost încadrată la normalitate, atunci pentru mine, şi în 2011, va rămâne acolo. Cam asta e ideea. :)

  • S-ar putea să deviem puţin de la subiect. Nu am încercat să scot în evidenţă faptul că 10le ăla de la BAC e normal, ci festivităţile astea de premiere, care pentru mine, şi mulţi alţii, nu se regăsesc la capitolul normalitate.

 5. mie mi se pare foarte tare ideea, pentru ca este important si prin intermediul cui ti se recunoaste un merit, nu doar recunoasterea in sine. daca mergeam eu sa ii bat pe umar si sa ii felicit, cam cat de mult conta pentru ei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *