5

Taxa de protecție și drogul de la pompă

La mijlocul săptămânii trecute grupul Petrom anunța ceea ce presa s-a grăbit să numească cel mai mare profit al unei companii românești. 887 milioane de euro în 2011, an de criză economică, transpuns în procente relevă o creștere de 72%. Din punctul meu de vedere, dacă răsfoiești acționariatul companiei, nu prea mai e românescă, dar mă rog… e discutabil.

Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă. sursa

Toată lumea s-a mirat, a dezbătut, a blamat, a apreciat etc. N-am văzut sau auzit pe nimeni să zică atunci că se așteaptă o nouă scumpire a carburanților. După anunțul profitului uriaș toată lumea parcă răsufla ușurată și chiar se aștepta la o scădere a prețului la pompă. În contextul ăsta se pare că am fost nebunul pentru că am zis cu voce tare că după anunțul ăsta urmează unul de scumpire a benzinei. Cu tot cinismul meu nu mă așteptam să fie atât de repede făcut, adică a fix doua zi!

Ce a contribuit la previziunea mea? Păi e simplu. De fiecare dată când intru în benzinărie și ridic pompa simt că plătesc taxa de protecție cuiva prin intermediul unui dealer de droguri. În cazul de față taxa merge în visteriile statului, iar intermediarul e compania petrolieră. Calculați numai accizele și vedeți câți bani ajung la stat. În mare cam 50% din prețul pe litru.

Ca orice taxă de protecție și prețul benzinei crește periodic, iar intermediarul va încerca să facă profit prin diferite căi. Cele mai cunoscute de publicul dependent sunt furtul la doză și mărirea prețului ei.  Statul știe care-i joaca dar lasă dealerul să-și pună prețul lui pentru că odată cu asta profitul ambilor crește substanțial. Cel mai important pentru stat e că are un venit sigur și deloc neglijabil pe care se poate baza oricând. 19 milioane de dependeți nu-s de ici de colo.

Nimeni nu spune nimic pentru că n-are de ce și dacă se mai trezește câte unul s-o facă, o face degeaba. Astea-s regulile noii ere. Lumea are nevoie de drog/carburant așa că-l va cumpăra în continuare. Nu-ți poți permite să refuzi să alimentezi/plătești taxa pentru că tot tu vei suferi într-un fel sau altul și mai mult tot vei plăti prețul carburantului cumva chiar dacă lași mașina în parcare. E un cerc vicios din care n-ai cum să scapi chiar dacă-ți iei biciletă pentru că bicileta aia a fost transportată cu tir-ul, nu cu o altă bicicletă.

Anunțul imediat al creșterii prețului la pompă într-un context economic fragil, după ce în prealabil s-au dat publicității cifrele profitului, nu face altceva decât să transmită pentru mine mesajul I own you bitches! And you can’t do nothing about it! 

Există o teorie despre cum benzina va ajunge la 10 lei în scurt timp. Nu o contest.

PS Aici nu-i vorba de Petrom, ci de toate companiile petroliere sau care produc și vând energie într-o formă sau alta și care la fel gândesc. And you can’t do nothing about it! 

sursa foto

5 Comments

  1. Ai perfecta dreptate si daca faci un calcul simplu iti dai seama cati bani ia statul din accize.. cum plm nu avem bani de autostrazi?:)))

  2. Am observat ca toata lumea injura OMV/Petrom. Oare nu se uita ca pretul este la fel (plus/minus 2 bani) la toate firmele de distributie. De exemplu, a doua zi dupa scumpirea OMV, Rompetrol au marit pretul si mai mult

    • Binenteles ca nu e vorba doar de OMW Petrom. Scenariul asta e ca si cu Inna sau Salam in muzica romaneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *