7

Tinerii români vor să învețe chineza… vreau și eu ce fumează el

Am impresia că ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, e fumat zilnic. Mi-e din ce în ce mai clar că nu are simţul realităţii şi mărturie pentru afirmaţiile mele stau iniţiativele, legile şi declaraţiile avansate de-a lungul mandatului său.

În ultima cuvântare, din ultima zi a lunii trecute, a zis că tinerii români sunt interesaţi să înveţe limba chineză.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că tinerii români sunt interesaţi de limba şi cultura chinează, de aceea ei trebuie să aibă toate condiţiile pentru a învăţa în această limbă şi pentru a fi conectaţi la ceea ce se întâmplă în lume, China fiind parte importantă a lumii.

[...]

Ministrul Daniel Funeriu şi ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, au semnat un nou acord de cooperare în domeniul învăţământului între ministerele de resort din cele două ţări. sursa

Din toate cunoștințele mele, două sunt interesate de lumea asiatică și au decis să învețe japoneza. Atât. Nimeni chineza. By the way… i-a zis  cineva domnului Huo că e foarte iubit pe stadioane la noi și mai ales la proteste?

Probabil că așa se explică lipsa cratimei din vocabularul tinerilor români, pentru că în limba chineză ea nu există. Cred. Și folosirea excesivă a lui “y” în loc de “i” și “k” în loc de “c” sau “ca”. De aici mai e doar un pas până la chineză.

Adică copiii români nu-s în stare să scrie și să vorbească în limba lor maternă, chineză le trebuie? Cu ce dovezi sare ca să mă convingă de ce zice? Niște cifre acolo.  E mișto să tot avem parteneriate de astea, dar ne concentrăm și noi pe problemele reale? Ar cam fi cazul. Camerele alea de supraveghere și clasa pregătitoare nu înseamnă reformă în învățământ.

Imaginați-vă. Bacalaureat.

- Ai luat?

- Nu.

- Ai picat la chineză, așa-i? Cât ai luat?

- La română am picat. La chineză am luat 10 și la scris și la oral.

Mai faceți un exercițiu de imaginație. Cum dracu copiezi la examenul de la disciplina chineză, de la colegul din față? :D Ar fi cam greuț cu promovarea.

Mno… vreau și eu ce fumează musiu. Dacă fac rost o să iau și pentru voi. Știu că vreți.

7 Comments

  1. Vorbind serios, consider ca este o initiativa buna. China va deveni prima putere economica in lume. Pe viitor, avantajul de a sti aceasta limba poate fi la fel de important ca o facultate . Nu spune nimeni ca trebuie sa fie limba straina primara ( Ca si engleza in majoritatea cazurilor), dar ca limba facultativa ar fi chiar o initiativa pe care eu as sustine-o.
    Partea de trolling pe care ai omis-o ar veni in momentul in care ar trebui sa angajezi mii de profesori de limba chineza si sa ii convingi sa lucrez pe salar de 3 cifre.

    • După cum am zis… să ne concentrăm pe problemele reale. Dar cum de nu m-am gândit la profesori?!!! :D

  2. nu cred ca va devenii vreodata limba primara… Ca si limba facultativa n-ar fi o idee chiar rea, sincer. Daca tu nu cunosti pe nimeni, las ca te completez eu. Am 3 amici din liceu, care dupa ce au terminat o facultate total aleatorie (ase, poli, etc) au plecat in China ca profesori de engleza :)) ultima oara cand am vorbit cu unu din ei, se gandea sa se mute definitiv acolo… Deci potential ar avea chestia asta.. Zic io!

    • Engleză FTW! ;)) Haha! Nici măcar ei nu erau curioși să învețe chineza. Totuși, am înțeles ca-s ce-i mai mari vorbitori de limbă engleză. În cațiva ani mă aștept să uite limba chineză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *