3

Trafic la mâna a treia. Găsiţi diferenţele!

Doamnelor şi domnilor, astăzi avem din nou o lecţie despre cum facem trafic pe site. Dacă acum ceva vreme am învăţat asta, acum aprofundăm capitolul despre cum selectăm conţinutul lui. :P Continui cu menţiunea că fac o constatare, nu acuz.

Nu mai e de mult un secret că o felie mare dintre articolele din presă sunt, de fapt, preluate. De când cu internetul ăsta fenomenul a luat ceva amploare. Dar, ca şi voi, am obiceiul de a citi publicaţii din afară, şi pot spune că rata preluării textelor e mult mai mare la noi ca la ei. Nu e nimic rău în a prelua/cita/traduce, dar nu e ok, sau cel puţin aşa percep eu, să iei mausul în mână şi să dai copy paste şi să aştepţi unicii. Adică jurnalismul online, şi nu numai, înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Mai presărăm şi creativitate. :)

M-a pus necuratul astăzi să intru pe un alte site de stiri clujean care face spam pe Twitter (#Cluj), să lecturez despre cum dă Apple în judecată pe Samsung şi de ce. Ce-i încercuit cu roşu, pe lângă faptul că-i redundant, e si singura chestie care deosebeşte articolul de… cel preluat cu punct şi virgulă.

Pasul 1:

Pasul 2:

Pasul 3: În cazul ăsta, articolul “mamă” e mult prea mare ca să încapă într-un print screen aşa că-l aveţi aici.

Partea faină e că nu m-am plictisit între cele 3 articole. :)) Pentru că nicio publicaţie românească nu specifica care e sursa exactă, am săpat pe net de mi-a venit răuţ. Prima dată am încercat cu pcworld.ro, apoi cu google, ca în final să mă prind prin deducţie oarecum, că e pcworld.com.

Asta nu e singura “instituţie de presă” locală care şi-a deschis tarabă pe net şi expune 90% materiale lucrate din greu cu click dreapta. Cineva a putut sintetiza articolul (vezi pasul 2), alţii nu şi au dat un link către primii şi aşa  s-au scos (vezi pasul 1). Puteau să se chinuie puţin să-i dea o altă formă articolului şi astfel mă ţineam şi eu de promisiunea pe care mi-am făcut-o şi anume că nu mai scriu despre subiecte de astea care ar putea genera polemici!

În cazul ăsta de ce nu ne numim portalurile de ştiri agregatoare copypastede [tastează localitatea].ro sau mai mai ştiu eu ce copypastenews.ro?

Propun şi eu… nu dau cu paru’. Am înţeles eu greşit jurnalismul online? Sau încercăm să ne punem şi noi mintea la contribuţie?. :D

3 Comments

      • imposibil…nu cred ca e posibil asa ceva!
        eu am fost terminat cand am vazut ca stirea de la stiridecluj o fost perluata de time4news … adica plm…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *