3

Turcescu, Cristoiu și MRU: Meci amical în curtea casei de vacanță

Aseară mi-am întrerupt făcutul de nimic ca să mă uit la TV, prin HDMI, la o… dezbatere cică. A fost una din puținele dăți când am selectat B1 TV din paleta de televiziuni transmise online pentru a asista la emisiunea lui Turcescu și Cristoiu care-l aveau ca invitat pe al nost premier, Mihai Răzvan Ungureanu. Ambii l-au pus sub Semnul întrebării.

E drept, nu m-am uitat de la început plecând de la premisa că nu prea aș avea ce vedea într-o discuție purtată oarecum în familiei, dar mi-am reconsiderat poziția când cineva a zis pe Twitter că cei doi îl pun în dificultate pe MRU.

Ei bine, a fost o discuție-n familie. Ideea e că nu mi-a atras atenția cu nimic special. Am stat lipit de TV în trei momente cheie: când Cristoiu l-a întrebat despre CV și cum a ajuns să facă studii ebraice, când s-au adus în discuție proiectele de la Roșia Montană și Cupru Min și când au fost pasate întrebările despre circumstanțele în care a ajuns la Cluj.

Prin comparație cu ce s-a întâmplat la Antena 3, când Gâdea a fost pus în dificultate iar atmosfera a fost încărcată, aici totul a fost destins. A fost o dicuție între trei bărbați care se cunosc, care au cinat împreună și apoi s-au retras în living lângă șemineu, cu paharu de wisky și țigara-n mână. Că așa a părut a fi din unghiul meu.

Limbajul folosit de gazde a fost… să-i zic elegant, neașteptat. Cristoiu, în discuția despre parcursul academic al invitatul, l-a întrerupt pe premier ca să-i spună hăhăind “Ăhăhăvai de capul dumneavoastră!”, moment în care  MRU parcă s-a blocat pentru câteva secunde, încercând să decidă cum trebuie să reacționeze. Așa vorbește un jurnalist care se pretinde a fi reper în breaslă? Că atunci mă las de meserie și m-apuc de lăcătușerie. Din partea celalaltă a mesei Turcescu l-a întrebat ștrengărește dacă a venit la Cluj pentru iubită, deși MRU a specificat că nu poate detalia pe tema asta. Turcescu a insistat, deși e la mintea cocoșului că detaliul ăsta nu avea nicio relevanță.

Pe de altă parte Mihai Răzvan Ungureanu îmi dă impresia că e persoana care poate reforma politica anchilozată, termen prin care vreau să evidențiez vârsta cretacică a celor care nu se văd ieșiți la pensie. E pragmatic, lucrează cu rezultate și deadline-uri, atribute cu care clasa politică nu e obișnuită. La un moment dat va incomoda cu atitudinea asta, dacă nu a făcut-o deja. Am rămas plăcut suprins că știe foarte bine ce înseamnă trenul foamei, că pleacă de la Iași către Timișoare și trece prin Cluj. N-am mai auzit până acum niciun politician pe care să-l aud vorbind despre trenul ăla nenorocit, ăla sau altul că nu contează. M-a făcut să mă gâdesc că omul pus în fruntea Guvernul cunoaște realitatea cotidiană și e în temă cu efectele deciziilor pe care le ia.

Dar per total totul a fost doar așa, de dragul audienței și al palmaresului jurnalistic. E stupid să vezi la TV o discuție amicală între doi jurnaliști și-un premier. Bine că Turcescu l-a mușcat de fund pe Gâdea că n-a fost în stare să  domine interviul. Probabil că cu-n moment de ipocrizie toți suntem datori.

sursa foto

3 Comments

    • Vazui! Decat ca l-am abordat putin altfel. Mie mi-a scapat aia cu “replicabil”. :(

  1. Cand am vazut poza, m-am gandit ca daca am scris la fel cu tine despre “replicabil”, am pus-o. Apoi am vazut ca e altceva ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *