3

Un articol, patru paragrafe și mult mai multe greșeli, de la EvZ.ro

Nici ziarele quality nu mai sunt ce au fost. Multe dintre ele nu mai sunt nici măcar tipărite. Cert e că toate au o versiune online, pe care o mânuiesc mai bine sau mai rău, depinde de omul care se ocupă de partea asta. În cazul fericit în care el există. Tabloidele au așa ceva.

Evenimentul Zilei îl citesc mai rar decât citesc Legile lui Murphy. Nu mă mai atrage de niciun fel. Dar trebuie să recunosc că un om mai fidel ziarului cu pricina, ca și dirigintele meu din liceu, nu cred că am văzut. Zilnic trimitea pe cineva să-i aducă un Excrementul Zilei. Așa-i zicea el și nu cred că o să aflu exact de ce, nici la întâlnirea de zece ani.

Și totuși, astăzi s-ar putea să fi intrat pe făgașul logicii pe care o aplica dirigu. Ioana e vinovată, ea mi-a atras atenția pe Twitter cu 2 articole din EvZ.ro, unul din categoria yellow journalism, despre cum o percepeau vecinii pe Cristina Verona și cel de mai jos. Ei i-au atras atenția numărul ii-lor din titlu, eu  m-am încăpățânat să găsesc cel puțin încă o greșeală. Mno și guess what? Tăt ce-i subliniat cere corectură.

Așadar, să le luam pe rând. Jurnalistule necunoscut, pentru că nu e semnat articolul, ai scris un text format din patru paragrafe medii, unde io am subliniat cu trei culori: roșu, verde și albastru. Cum ziceam, să le luăm pe rând și să explicăm.

Începem cu roșu:

- metri se scrie cu un singur “i” no matter what, așa cum ai scris și-n corpul de știre

- Piedone e porecla lui, știi tu, nick name-ul ăla de-l cere mess-ul la logare! Dacă voiai să scoți în evidență că-i numele lui de scenă, atunci scriai Piedone cel puțin între “ghilimele”. Dar tu ai crezut că așa-l cheamă și-n buletin. Zi că nu!

- ori e pârtie de schi ori e de ski, e musai musai să ne hotărâm

- beneficiind și fiind sunt gerunzii, și noi la ora de pressologie am învățat că ar fi bine să evităm așa ceva, nu-i o greșeală mare, dar e bine de evitat :)

Continuăm cu verde:

- De ce-s unice instalațiile alea de iluminat? Pentru că compun diverse jocuri de lumini pe suprafața apei?! Niet. Dă-mi o instalație de pom și o cadă cu apă să vezi ce baie unică o să-ți fac. Adică vreau să spun că instalațiile alea de care vorbești nu-s unice. Există altele și mai mișto și nici alea nu-s unice. Înțeles?

Și terminăm cu, ai ghicit, albastru:

- Știrea s-a întâmplat ieri, tu ai publicat-o astăzi. Online-ul funcționează mai rapid ca radioul. Dacă eram în locul tău țineam tot pentru mine.

Și cam atât pentru astăzi. În rest, toate bune. Mai bune ca articolul tău, aici de față.

 

3 Comments

  1. te si crucesti cate greseli vezi in ziare. dar chestia cu Piedone, io stiu ca si-a trecut porecla si in buletin. cel putin asa aratau astia pe la tv acu ceva vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *