0

Un exerciţiu de imaginaţie realist

De ieri mă tot gândesc dacă să mai scriu din nou despre cazul lui Şerban Hiudu, sau nu? M-am decis acum 5 minute. Am fost pornit de un comentariu primit la articolul de ieri, pe care eul îl încadrez la off topic din moment ce eu aveam treabă cu presa şi nu cu presupusul autor, presupus pentru că nu s-a dat o sentinţă.

În comentariu, Florin, căriua îi mulţumesc că şi-a rupt din timp să-mi comenteze, critică specia asta de şoferi agresivă:

…nu am obiceiul sa comentez pe marginea unor chestiuni de genul asta,dar m-am saturat de toti soferii astia sus pusi si fara scrupule,care trateaza soseaua ca pe sufrageria lor. Sa-i fie rusine lui Huidu. Inteligenta-i proverbiala nu suplineste lipsa totala de bun simt. Si cand iti permiti sa te f*** in ea de legislatie doar pt ca esti plictisit in trafic,chiar daca familia iti umple masina,tind sa cred ca si inteligenta-i proverbiala,e doar un sughit romanesc. Daca mergi incet,nu se moare. E simplu. Un cretin care a curmat vieti. Si e plina romania de ei.

Ok. Din câte am văzut cu coada ochiului acum avem probleme mari cu ăştia care încalcă regulile de circulaţie şi mai ales pe ăştia care au un Jeep aka maşină de teren. Ei sunt un pericol. Dar voi, cei care aruncaţi cu pietricica şi aveţi permis, juraţi-vă că n-aţi încălcat Codul Rutier niciodată! Sau că n-aţi făcut o manevră riscantă, dacă nu pentru voi pentru cineva din maşină.

Să facem un exerciţiu. Duminică a fost un accident undeva lângă Braşov. Dacă nu era Şerban Huidu la volan şi era un oricare altul, ştirea suna în felul următor:

Două persoane şi-au pierdut viaţa şi trei au fost rănite duminică într-un accident produs pe DN1, în zona localităţii braşovene Timişul de Sus, provocat de omul de televiziune Şerban Huidu  o maşină de teren.

Potrivit poliţiei, jurnalistul  şofeul s-a angajat într-o depăşire riscantă, în curbă, în condiţiile în care carosabilul era umed şi vizibilitatea redusă. Astfel, maşina condusă de Şerban Huidu s-a izbit frontal de un alt autoturism, care circula regulamentar din sens opus.  În urma impactului şi-au pierdut viaţa şoferul autoturismului – un bărbat de 65 de ani – şi o femeie de 54 de ani, care se afla în dreapta şoferului. Un alt pasager aflat in maşină, un bărbat de 57 de ani, a fost transportat in stare foarte gravă la spital, unde se află în comă indusă.

Omul de televiziune  Şoferul maşinii de teren împreună cu şoţia şi cu cei doi copii ai săi au fost duşi la Spitalul Judeţean Braşov, având diverse traumatisme, dar se află în afara oricărui pericol. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov,  Şerban Huidu  el va rămâne  în spital pentru investigaţii până mâine, urmând să fie dus la audieri la Poliţie atunci când vor decide medicii . Sursa citată  a precizat că dosarul penal în care Huidu conducătorul este cercetat pentru ucidere din culpă va fi instrumentat de Parchetul Judecătoriei Braşov.

Caz în care nu ar mai fi fost reacţii vehemente, legate de formă, şi de fond cum e normal.

Aş vrea să fim toţi conşienţi că la Huidu problema e alta, nu teribilismul. Vă invit aici să citiţi mai multe despre asta. Trecând peste aspectul ăsta, în forma de mai sus, chiar dacă murea a 3-a victimă, ştirea nu se mai relua. Garantez asta. Şi ca să fiu şi mai cinic, mai sus aţi văzut cum arată o ştire de duminică, când e secetă de informaţii, că altfel era redusă la jumătate şi scotea în evidenţă, printre altele, faptul că e drumul blocat. Alţii poate alegeau să nu o difuzeze deloc mergând pe ideea că astfel de accident se întâmplă zilnic, iar normalitatea în cele mai multe cazuri nu e o ştire.

Mai pe scurt, presa a adus proporţii accidentului, nu autorul. În fapt, după cum spuneam şi ieri pe Twitter, nu am nici un dubiu că presa traumatizează persoanele implicate în accident mai mult decât accidentul în sine. Şi în toată combinaţia asta noi suntem victime colaterale pentru că nu ne putem feri de subiect, după cum completa colega mea Anca ieri pe Facebook.

Sper că ăsta e ultimul articol despre evenimentul despre care se trâmbiţează prosteşte peste tot. Scopul lui nu e traficul, ci să aducă un gram de lămurire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *