7

Unde să deguști un mic dejun când treci prin Cluj

Micul dejun se presupune că ar trebui să fie cea mai importantă masă a zilei. Nu și în lumea mea plină de vicii, dar în care atenția la detalii e la mare căutare. Vă mai amintiți Memo 10? Plin de detalii. Eh, ce vremuri erau acum un an.

După o îndelungată abținere, din nou sunt amator de pâine. Fiecare cu făina lui și dependența dată de aceasta. Spre deosebire de Mutu, eu am devenit un fel de Ronaldo așa… stau pe banca de rezerve, bag făină și ea se transformă în… stocuri de energie pentru noua eră glaciară. Bag făină sub diferite forme. Lipie, baghetă, produse de patiserie, covrigi. De astea care-mi întrețin fălcile.

Îmi plac în general produsele cu derivate din lapte. Aș fi în stare să lucrez și să accept remunerație în astfel de produse, decât în bani. Asemenea gustări dimineața nu constituie neapărat un mic dejun sănătos, demn de obiceiuri sănătoase, dar cu siguranță e mai ok decât consumul a 2 cafele mari și jumătate de pachet de țigări.

Apropo de obiceiuri ortodoxe și sănătoase, sâmbătă am redescoperit Panemar. Obișnuiam să patiseresc de la magazinul din Cipariu, dar cum drumurile noastre s-au schimbat, n-am mai ajuns pe acolo. A trecut ceva timp de atunci și văd că a trecut cu folos. Panemar s-a schimbat la 180 de grade de ți-e mai mare dragu’ să-i calci pragul. De la chioșcurile comuniste pe care trona sigla cu moara și produsele din grâu pe lângă, s-a ajuns la un aer modern, ușor de respirat.

În aceeași sâmbătă, de dimineață, lucru neobișnuit pentru mine, am plecat din comună să lăm micul dejun la Panemar, pe Moților. Îmi tot povestise Robi despre sandwichurile lor, cu pâinea făcută în regie proprie, ale căror ingrediente le poți mixa după cum vrea papila ta.

La 8 lei am primit un sandwich cu pâine cu măsline, brânză feta și șuncă afumată, toate acoperite de legumele specifice:

Pâinea face totul. Nu e deloc ca aia pe care o iau eu de la magazinul de jos și care am impresia că-i făcută în brutăriile producătorilor de cauciucuri. Acum înțeleg de ce în Mănăștur e coadă la Panemar, pentru pâine în general, și de ce la Sora e coadă la sandwichuri. Și o înțeleg și pe mama, care ține morțiș să facă pâine acasă, că grâul e șmecheria.

Foarte important pentru un consumator ca mine: au cafea Lavazza și espresoare care scot ce-i mai bun din ea! Paharul îl poți lua cu tine dacă n-ai timp de șezut la masa din incintă să bei în tihnă.

Acum, cel mai mare regret al meu, pe lângă faptul că nu-s fanul chestiilor de patiserie dulci pe care le produc, e că nu fac livări. Că altfel… micul dejun la redacție de la Panemar îl comandam. :)

Pe de altă parte povestea brandului, în prezent în plin proces de rebrănduire, e mai mișto decât prevede norma. Mă documentez și revin cu ea. :) Merită spusă.

7 Comments

  1. Noi cumpăram pâine de la ei, doar că seara când ajungeam eu la ei la magazin nu mai aveam ce testa, toate erau deja vândute! :D O să încerc să ajung mai de dimineață, mă tentează sandwich-urile de care tot pomeniți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *