33

Voturile noastre nu sunt gloanţe oarbe! O posibilă campanie online

Alegerile prezidenţiale din Franţa le-am urmărit din postura de jurnalist, nu de analist politic. Nu am înţeles chiar tot ce se întâmplă între ei, am mai avut nevoie şi de explicaţii pe ici, pe colo. Ziceam într-un articol că io oameni mai naţionalişti ca francezii şi ungurii n-am văzut veci.

Mă, voi aţi văzut care a fost rata de participare la vot? A depăşit 80% în turul al doilea! Repet 80%! E o cifră la care şi să vrei n-ai cum să nu faci ochii cât cepele. Tinerii au mers la vot. Tinerii au îndemnat la vot. Pe boobstagram.com am găsit poze cu tipe care aveau sânii desenaţi cu culorile steagului francez, mesaje care te trimiteau la vot şi cartea de alegător!

Ia! Luaţi de salivaţi. Nişte decolteuri pline de civism.

La noi de ce nu poate fi aşa? Ăia de ce au un spirit civic mai dezvoltat? De ce toţi care mă înconjoară repetă obsesiv că votul lor nu contează? Băi, greşiţi! Contează! Eu nu am de gând să las triumfătoare voturile cumpărate cu făină, găleţi sau râuri de ulei. Nu ştiu voi, dar eu simt că dacă fac asta nu am dreptul să critic clasa politică. Dacă noi nu facem curăţenie în ea, o dată la patru ani, nu face nimeni. Şi asta ar trebui să ne intre bine-n cap. Nouă, ăstora de suntem tineri. Avem o problemă. Dacă noi n-o luăm în mână, nu ne-o ia nimeni.

După ce am citit articolul lui Makavelis în care-şi scoate votul la vânzare, am zis că ar fi binevenită o campanie de conştientizare a puterii votului fiecăruia dintre noi. În timpul în care mă gândeam la asta redactam o ştire despre nişte buletine de vot. Şi mi-a venit ideea! Am pus mâna pe telefon, i-am dat sms lui Dragoş Alexa şi l-am atenţionat că am o idee genială! I-am explicat ulterior ce am în cap şi că targhetul trebuie să fie cuprins între 18 şi 35 de ani, devorator de internet, iar el a venit cu asta:

Ideea e că totul se leagă de execuţia clasei politice de care vorbea Victor Ponta înainte de a deveni premier. Execuţie în care cred 90% dintre români. Dar nu asta vreau să transmit, că ar trebui împuşcaţi toţi, la propriu, ci că Bule(t)tInul Bul(l)etInul de vot cu şampila înseamnă arma noastră ca proletari. Ai un glonţ simbolic pe teavă pe care îl poţi folosi o dată la patru ani. De ce să nu apeşi, simbolic, pe trăgaci?

Aş vrea să devină campanie socialo-civică pe online, cu tot tacâmul. Dacă vă place ideea, preluaţi-o. În funcţie de feedback-ul vostru tragem şi nişte bannere şi nişte… ce-o mai fi nevoie. :)

Scoatem şi noi spiritul civic la înaintare? Hai, că a dormit destul 20 de ani.

Later Edit: Bannerele sunt aici.

33 Comments

  • Știu/știm cum se scrie glonț în engleză. Am făcut un joc de cuvinte și am românizat bulett-ul în bulet, care se află în “buletin de vot”. Practic am lucrat cu marfa “clientului”. :) Astfel am scos în evidență ideea de armă.

  • Constat că am făcut o greşeală. Am dublat t în loc de l şi abia acum am înţeles ce am făcut. Ai dreptate. Scuze. Nu am citit cu atenţie comentariul tău.

  • Când sunt gata bannerele te anunţ. :)
   P.S.: Despre asta e vorba! :D

 1. e bine ca recunosti ca n-ai inteles prea bine. au votat 80% dintre cei inscrisi pe listele electorale. in Franta nu esti inscris automat pe lista electorala, te inscrii voluntar. de fapt prezenta reala la vot a fost de vreo 65%. adica cam cum e la noi la prezidentiale.

 2. Da-mi voie sa te contrazic in ceea ce priveste dreptul de a critica clasa politica daca nu mergi la vot.
  Sincer, eu cred ca cea mai mare palma pe care o pot primi politicienii nostrii este un absenteism masiv la vot… asta inseamna ca noi nu mai vrem sa le facem jocurile.
  Tot ce isi doresc ei e atentia noastra o data la patru ani. Nu am de gand sa le-o dau.
  In plus, daca mergi la vot, participi la un joc, in care regulile sunt ca cei care primesc majoritatea voturilor, ii conduc pe ceilalti pentru urmatorii ani.
  Deci, in momentul in care votezi accepti acest lucru… asa ca dupa asta, daca te plangi esti doar o persoana care nu stie sa piarda… indiferent cine a castigat alegerile.
  Asadar, eu NU merg la vot, si apoi am dreptul sa ma plang cat vreau eu.
  Sincer mi se pare o mare prostie sa alegi dintre doua rele raul cel mai mic.
  In momentul in care cineva ma va convinge ca intradevar merita votul meu, am sa particip, dar se pare ca mai am mult de asteptat.
  Si ca ultim argument, sansele ca un vot sa schimbe soarta alegerilor e mult mai mica decat sansa de a fi calcat de masina in drum spre sectia de votare, asa ca e mai sigur sa stai acasa!

  • E ok să ai o opinie, mai ales contrară. Dar nu. Nu ai voie să stai pe margine, să privești la alții cum lucreză și iși dau interesul, și tu să critici. Practic e împotriva firii. Acum n-o s-o dau pe aia cu aștea-s românisme, deși-s tentat.

   • Si, sa votezi pe cineva, pe oricine, chiar daca nu esti de acord cu el , nu e impotriva firii?
    Asa cum am zis, nu sunt impotriva ideii de vot, dar astept sa ma convinga cineva ca merita votul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *